Τριάντου Ιφιγένεια

Η Ιφιγένεια Τριάντου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Αφηγηματολογία. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (Τμήμα Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών). Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόνη (Paris  IV), σε δύο φάσεις, με καθηγητές τον Κ. Θ. Δημαρά (Νεοελληνικός Διαφωτισμός) και τον Guy Saunier (Δημοτικό Τραγούδι και Νεοελληνικό Υπερρεαλισμό). Η διατριβή της αναφέρεται στις αφηγηματικές τεχνικές στο έργο του Δημήτρη Χατζή («Το τέλος της μικρής μας πόλης» και το «Διπλό Βιβλίο»), στον οποίο αναφέρονται πολλές από τις εργασίες της.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργασίες της αξιοποιούν τόσο την παλιότερη ελληνική παράδοση (Όμηρος, Μύθος, Παραμύθι, Κρητική Λογοτεχνία, Δ. Σολωμός, Δ. Βικέλας, Α. Παπαδιαμάντης, Γ. Βιζυηνός, Γ. Δροσίνης, Κ. Χατζόπουλος, κ.ά.) όσο και τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία (Κ. Καβάφης, Ν. Καζαντζάκης, Η. Βενέζης, Μ. Καραγάτσης, Γ. Θεοτοκάς, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος, Ο. Ελύτης, Τ. Λειβαδίτης, Α. Φραγκιάς, Α. Σαμαράκης, Ν. Χουλιαράς, Μ. Γκανάς, Ιω. Καρυστιάνη κ. ά.).

Οι μελέτες της αποτελούν μια πρωτότυπη σύνθεση των παραδοσιακών φιλολογικών προσεγγίσεων με τις σύγχρονες μεθόδους της λογοτεχνικής θεωρίας και της σημειωτικής ανάλυσης.

Είναι μέλος της Ελληνικής και της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας, καθώς και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

 

Social Media

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Newsletters

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.