"Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους" - Παρουσίαση στο Polis Art Cafe (24/05/2016)

Την Τρίτη 24/05/2016 παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη με τίτλο "Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους" στον φιλόξενο χώρο του Polis Art Cafe.
 
Μετά τις συγκλονιστικές εξομολογήσεις ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών της Ηπείρου, η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη επέλεξε να παρουσιάσει τη ζωή μεταναστριών γυναικών από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γυναίκες από 30 μέχρι 67 χρονών, γυναίκες πονεμένες, ατσαλωμένες, με τη δική τους μόρφωση και κουλτούρα διηγήθηκαν τη ζωή τους.
 
Οι ομιλητές μέσα από τα λόγια τους επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για ένα αυθεντικό βιβλίο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία.

 

"Αυτό το βιβλίο μού άνοιξε ένα μεγάλο πεδίο σκέψης. Το αξιολογώ ως καταπληκτικό".

(Γιάννης Στεφόπουλος, Ηθοποιός)

 

"Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω το βιβλίο μέσα από δύο ή τρεις λέξεις θα έλεγα ότι είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Καλύτερα θα έλεγα ότι είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο".

"Θα διαβάσετε είκοσι-τρεις ιστορίες γυναικών της διπλανής πόρτας που η καθεμία και όλες μαζί έχουν να μας πουν κάτι συναρπαστικό, έχουν να μας πουν για την εκμετάλλευση, για το κουράγιο, για τη μνήμη. Θα μας αφήσουν να καταλάβουμε πολλά για το αύριο".

(Δημήτρης Καλτσώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

 

"Η συγγραφέας έχει καταγράψει από τις πληροφορήτριές της έναν ζωντανό και αυθόρμητο λόγο μα και βαθιά ανθρώπινο που ενσωματώνει αποστάγματα κρίσεων και αποτυπώνει τη λαϊκή εκείνη σοφία, η οποία έχει σφυρηλατηθεί μέσα από πολύπαθες δοκιμασίες".

"Η Γεωργία Σκοπούλη μάς παρέδωσε ένα πολύτιμο πρωτογενές υλικό, το οποίο όσον αφορά τη λαογραφία αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή για περαιτέρω ερευνητική αξιοποίηση".

(Νίκος Καρπούζης, Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

"Αυτό το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής των γυναικών. Έτσι το είδα και έτσι το έγραψα χωρίς ν' αλλάξω τίποτα από αυτά που μου είπαν. Απλώς τις άκουγα και έγραφα".

"Ήθελα να δώσω φωνή σε ανθρώπους που δεν είχαν φωνή όπως είναι αυτές οι γυναίκες. Τις ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, γιατί με εμπιστεύθηκαν και μου άνοιξαν την ψυχή τους".

(Γεωργία Σ. Σκοπούλη, Συγγραφέας)
 
Ολοκληρώνοντας την αποτύπωση αυτής της όμορφης βραδιάς, θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές Δημήτρη Καλτσώνη και Νίκο Καρπούζη για τις άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους και τα θερμά λόγια ψυχής για το βιβλίο, τον συντονιστή-επιμελητή της εκδήλωσης Γιάννη Στεφόπουλο για την εμπνευσμένη παρουσίαση καθώς και τις ηθοποιούς Θεοδώρα Σιάρκου και Μαρία Καρακίτσου που με τις εξαιρετικές τους φωνές έδωσαν φωνή στην ψυχή των γυναικών που "ζήσανε σε δύο κόσμους".
 
Τέλος, να ευχαριστήσουμε τη συγγραφέα μας Γεωργία Σκοπούλη που με κάθε δημόσια εμφάνισή της διδάσκει συγγραφικό ήθος, το Polis Art Cafe και τον Βασίλη Χατζηιακώβου για τη ζεστή φιλοξενία, τον άοκνο Ναπολέοντα Ροντογιάννη για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και πάνω απ' όλους το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το βιβλίο και μας τίμησε με την παρουσία του.
 
Σύντομα θα ακολουθήσει το οπτικοακουστικό υλικό από τη βιβλιοπαρουσίαση.

 

Social Media

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Newsletters

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.