Να βρίσκεις τρόπους να πετάς - Τάνια Δημάκα (Βιβλιοπαρουσίαση - Φωτορεπορτάζ)

17/01/2018

Λίγο πριν το 2017 δώσει τη θέση του στο -ελπίζουμε καλύτερο- 2018, βρήκαμε τρόπους να πετάξουμε μέσα από το πρώτο βιβλίο της Τάνιας Δημάκα με τίτλο "Να βρίσκεις τρόπους να πετάς". Με άλλα λόγια, βρήκαμε τις δικές μας νεράιδες μέσα από τις τέχνες, την αφήγηση και τη νέα γενιά. Το μυθιστόρημα "Να βρίσκεις τρόπους να πετάς" παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες αναγνωστικό κοινό που κατέκλεισε την όμορφη και φιλόξενη αίθουσα "Καρκαμίσι" του Δήμου Σουλίου, Παραμυθιάς και αγκάλιασε το ταλέντο και τη δημιουργικότητα μιας νέας ηλικιακά συγγραφέως που βρήκε τρόπους να πετά μέσα από τη φαντασία, τη γραφή και το βιβλίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Καρκαμίσι" του Δήμου Σουλίου, Παραμυθιάς και μας τίμησε με την παρουσία του, τους συντελεστές της παρουσίασης: τις ομιλήτριες του πάνελ Γιώτα Στάθη (Δασκάλα), Στέλλα Φωτιάδου (Φιλόλογο) και τη συγγραφέα μας Τάνια Δημάκα για τα λόγια ψυχής και τις τοποθετήσεις τους, τη θαυμάσια θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου για τη θεατρική απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου και τους μουσικούς Βαγγέλη Μπάμπα και Νίκο Μήλιο.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκαναν με την παρουσία τους και τον χαιρετισμό τους: τη Δήμαρχο Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Αντιγόνη Φίλη και τον Διευθυντή Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς κο. Παύλο Ζαχαριά.

 

Περίληψη του μυθιστορήματος:

Η Ολίβια-Καρολάιν Φρίξενμπρουχ Μιχαηλίδη αναχωρεί από το Αμβούργο της Γερμανίας για το πρώτο μεγάλο ταξίδι της ζωής της. Στην ηλικία των δεκαεπτά αποφασίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, με προορισμό ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, το Σολέτο. Μοναδικός της σκοπός να μάθει τα μυστικά μιας παλιάς οικογενειακής ιστορίας αναζητώντας την αλήθεια για την ετεροθαλή αδελφή της Ερατώ.

Μέσα από τις συναρπαστικές εναλλαγές παρόντος και παρελθόντος, ξετυλίγεται η ιστορία της Ερατώς, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της εγκατάλειψης του πατέρα της και της υπερπροστατευτικής μανίας της μητέρας της. Οδηγείται σε πράξεις που στιγματίζουν τα εφηβικά της χρόνια υπονομεύοντας το μέλλον της. Όμως, η Ερατώ ως ελεύθερο πνεύμα δεν σταματά να ονειρεύεται οχυρωμένη στο δικό της καταφύγιο, τις νεράιδες, μαζί με τον παιδικό της φίλο Πήτερ.

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία δοσμένη μέσα από την καθάρια ματιά μιας νεαρής επαναστάτριας. Η ιστορία του προσωπικού αγώνα για τη λύτρωση και την απελευθέρωση του μυαλού από στοιχειωμένες σκέψεις και πράξεις. Η δύσβατη πορεία σε ένα μονοπάτι που οδηγεί κάθε διαβατάρικο πουλί στη δική του αληθινή, πονεμένη πατρίδα, στα ανέμελα, νεανικά του χρόνια.

Αγνή φιλία, ψυχικές αναταράξεις, νεανικά χτυποκάρδια, οικογενειακές συγκρούσεις, εγκατάλειψη, καταχρήσεις, ανέχεια, ξενιτιά, απώλειες, ιστορίες κάτω απ’ το φεγγάρι, αστέρια, βουνοκορφές, ήλιος, ζωή. Και νεράιδες…

Νεράιδες που κυλούν στις φλέβες. Νεράιδες που αδιάκοπα ψιθυρίζουν…

Να βρίσκεις τρόπους να πετάς!

 

 

 

"Όταν η νέα γενιά «βρίσκει τρόπους να πετά», όταν η νέα γενιά Ζει γράφοντας και Γράφει ζώντας όπως ακριβώς κάνει η Τάνια Δημάκα, είναι τότε που μπορούμε να λέμε ότι το φως εξακολουθεί να καίει σ’ αυτή τη χώρα..." (Εκδόσεις Oasis)

 

 

"Πιστεύω ακράδαντα πως ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπήρξε κάποτε ένα αθώο παιδί. Και να ταξιδεύει που και που στα παιδικά του χρόνια, να ξεχνά για λίγο την κακία του κόσμου που ανακάλυψε μεγαλώνοντας. Όπως πιστεύω ότι για να επιβιώσεις και να μην πνιγείς μες στη ρουτίνα πρέπει να βρίσκεις διεξόδους, να χάνεσαι, να βρίσκεις τη μαγεία, η οποία στον κάθε άνθρωπο κρύβεται σε διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές στιγμές. Το νόημα της ζωής δεν είναι το ίδιο για όλους. Το παν κατά τη γνώμη μου είναι να μη λερώνεις την ψυχή σου και να τη δίνεις που και που να στη φυλάνε.

Ελπίζω λοιπόν, το βιβλίο αυτό να λυτρώσει τις ψυχές σας, να σας απελευθερώσει, να ανακαλύψετε τη σημασία της μαγείας, να δείτε τις δικές σας νεράιδες όπως εσείς τις φαντάζεστε, να σας κάνει ποτέ να μη σταματάτε να ελπίζετε και πάντοτε –μα, πάντοτε– να βρίσκετε τρόπους να πετάτε!" (Τάνια Δημάκα) 

 

Πίνακας εξωφύλλου: Όλγα Αναγνωστοπούλου

Φωτογραφίες: Βάσια Δημάκα

 

Social Media

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Newsletters

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.