Πόλεις της Λογοτεχνίας και δημιουργικό δίκτυο

 

Τον Δεκέμβριο του 2015 η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, ανακοίνωσε τις 47 νέες πόλεις από 33 χώρες που εντάχθηκαν στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων. Το Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UCCN) δημιουργήθηκε το 2004 για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων που θεωρούν τη δημιουργικότητα ως στρατηγικό παράγοντα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι βασικές δημιουργικές κατηγορίες είναι οι εξής: χειροτεχνία και παραδοσιακή τέχνη, σχέδιο, ταινίες, γαστρονομία, λογοτεχνία, μουσική και media arts.

 

Οι 116 πόλεις που σήμερα συνθέτουν αυτό το Δίκτυο έχουν έναν κοινό στόχο: την τοποθέτηση της δημιουργικότητας και των πολιτιστικών βιομηχανιών στο επίκεντρο των αναπτυξιακών τους σχεδίων σε τοπικό επίπεδο και την ενεργό συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Στο Δίκτυο αυτό ανήκουν και οι Πόλεις της Λογοτεχνίας.

 

 

Ειδικότερα, για να ανακηρυχθεί μια πόλη ως Πόλη της Λογοτεχνίας θα πρέπει να πληροί εκτός των άλλων και τα παρακάτω κριτήρια: ποιότητα, ποσότητα και ποικιλία εκδόσεων στην πόλη, ποιότητα και ποσότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στην εγχώρια ή ξένη λογοτεχνία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, η λογοτεχνία, το θέατρο και η ποίηση να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πόλη, φιλοξενία λογοτεχνικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ που προάγουν την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία, ύπαρξη βιβλιοθηκών, βιβλιοπωλείων και δημόσιων ή ιδιωτικών πολιτιστικών κέντρων που προωθούν και διαδίδουν την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία.

 

Πόλεις της Λογοτεχνίας 2015

Νότιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), Ουλιάνοφσκ (Ρωσία), Βαγδάτη (Ιράκ), Ταρτού (Εσθονία), Λβοφ (Ουκρανία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Βαρκελώνη (Ισπανία), Όμπιδος (Πορτογαλία), Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) 

 

Έντεκα υφιστάμενες πόλεις της Λογοτεχνίας

Εδιμβούργο (Ηνωμένο Βασίλειο), Μελβούρνη (Αυστραλία), Αϊόβα (ΗΠΑ), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Νόριτς (Ηνωμένο Βασίλειο), Κρακοβία (Πολωνία), Ντούνεντιν (Νέα Ζηλανδία), Πράγα (Τσεχία), Χαϊδελβέργη (Γερμανία) και Γρανάδα (Ισπανία)

 

Η επόμενη συνάντηση του Δικτύου των Δημιουργικών Πόλεων έχει προγραμματιστεί για τις 14-16 Σεπτεμβρίου 2016 στην πόλη Östersund (Σουηδία), μια πόλη που έχει ανακηρυχθεί πόλη της γαστρονομίας.

 

 

Ενώ η κυρίαρχη τάση παγκοσμίως καταδεικνύει ότι οι πόλεις αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν υπόσταση σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δίνοντας βαρύτητα στο πολιτιστικό τους απόθεμα θεωρώντας τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα επένδυση διαρκείας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ν' αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές πόλεις - και δεν είναι η οικονομική κρίση ανασταλτικός παράγοντας καθώς διαχρονικά εντοπίζεται έλλειμμα πολιτιστικής πολιτικής.

 

Συνεπώς, είναι περίπου αναμενόμενη η διαπίστωση ότι οι ελληνικές πόλεις απουσιάζουν από αυτό το δημιουργικό δίκτυο. Να ευχηθούμε οι προσπάθειες που ξεκίνησαν από πολλές ελληνικές πόλεις με αφορμή την υποψηφιότητά τους για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 να μην αποτελέσουν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά την απαρχή μια συστηματικής και σε βάθος πολιτιστικής πολιτικής με ευρύτερο αντίκτυπο: πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και ευρύτερα αναπτυξιακό για την πόλη και τους κατοίκους της.

 

Πηγές:

 

http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/47_cities_j...

 

 http://www.cityofliterature.com/

 

http://en.unesco.org/creative-cities/

 

http://en.unesco.org/creative-cities/events/ostersund-host-city-uccn-10-annual-meeting-september-2016

 

Social Media

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Newsletters

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.