Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στην Κόρινθο

Η επιτυχία της εκδήλωσης εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, από το Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας "η Πίνδος" με την εύστοχη επικέντρωση και αναφορά στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Γιαννιώτη ποιητή-γλύπτη Παύλου Βρέλλη ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε προηγούμενο.

Η εποικοδομητική συνεργασία του ΔΣ με το ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων και ειδικά το ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο προσωπικό του, με επικεφαλής, τον πρόεδρο κ. Γ.Οικονόμου και την Προισταμένη του τμήματος Πολιτισμού κ. Τόνια Τζαναβάρα καθώς και με το Μουσείο Βρέλλη και τον Διευθυντή του Κωνσταντίνο Βρέλλη, μουσικό, απέδωσαν εξαιρετικούς καρπούς.

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό θέατρο, παρουσία πολλών μελών, φίλων μας και Δημοσίων προσώπων, προεξαρχόντων του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Κορινθίας αιδεσιμότατου κ. Ν. Μπιθαρά, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Αλέξανδρου Πνευματικού, της Βουλεύτριας του Ν.Κορινθίας κ. Θελερίτη Μαρίας, των αντιδημάρχων κ. Κ. Παρτσινέβελου και Ζώγκου Ανδρέα, των Δημοτικών Συμβούλων κ. Ν. Σταυρέλη, κ. Θέμη Κουτσογκίλλα, καθώς και του πρώην Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Βασ. Νανόπουλου, δόθηκε η δυνατότητα μιας άλλης προσέγγισης της προσωπικότητας του μεγάλου Γιαννιώτη ποιητή-Γλύπτη Παύλου Βρέλλη, μέσα από την ξενάγηση στο ποιητικό και γλυπτικό του έργο.

"Η ιδεολογία και η Τέχνη συνιστούν την ταυτότητα του καλλιτέχνη Π. Βρέλλη», τόνισε επιγραμματικά η Γιώτα Παρθενίου, Γιαννιώτισα ποιήτρια και καρδιακή φίλη του Π. Βρέλλη που είχε αναλάβει, στη συγκεκριμένη εκδήλωση, το δύσκολο ρόλο της ανάλυσης της ποίησης του Π.Β. απόπειρα που για πρώτη φορά επιχειρείται Πανελλαδικά και δημόσια, αφού έως σήμερα η επιτυχημένη επίδοση του καλλιτέχνη στη Γλυπτική και κυρίως στη φιλοτέχνηση κερίνων ομοιωμάτων, έχει επισκιάσει δυσανάλογα το εξ ίσου αξιοσημείωτο και σημαντικό ποιητικό του έργο. "Το ποιητικό έργο του Π.Β. εικόνα της κοινωνίας και εικόνα μας. Αναγνωρίζουμε κάπου τον εαυτό μας, αυτά που ζήσαμε, αυτά που ζούμε, αργά, κινηματογραφικά πλάνα , νωπογραφίες. Ο λόγος του λυρικός, συγκινεί βαθύτατα, εγείρει την εθνική μας συνείδηση. Γλύπτης, ποιητής, διανοούμενος, εξέρχεται με ελληνικό φως και φόντο αρχαίες κολώνες από μάρμαρο και κορινθιακή άκανθο! Το Μουσείο του, που μας κληροδότησε, εκεί στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων, βγαλμένο ολόκληρο από τα χέρια του, ατενίζει το υψηλόν ιδεώδες, παναπεί την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".

Αυτά ειπώθηκαν μεταξύ άλλων από τη Γιώτα Παρθενίου ενώ λίγο πριν, κατά την παρουσίαση του Μουσείου Βρέλλη από το γιο του, μουσικό και διευθυντή του Μουσείου Κωνσταντίνο Βρέλλη, η έμφαση δόθηκε στη συνθετική περιγραφή των φάσεων κατασκευής και δημιουργίας του Μουσείου, από την αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική μελέτη έως την εσωτερική διαρρύθμιση, τη φιλοτέχνηση των κέρινων ομοιωμάτων και την έκθεσή τους στο χώρο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βαγγέλης Ματάτσης ανέφερε: “Σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ, με έντονα και δυνατά τα συναισθήματα που προκαλεί εύλογα σε κάθε έλληνα πατριώτη, ο εορτασμός της Εθνικής μας επετείου, της 25ης Μαρτίου του 1821! Της επετείου που σήμανε την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων ενάντια στον Τούρκο κατακτητή και την τυραννία που τους είχε επιβάλλει για πάνω από 400 χρόνια. «Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές. Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι ή το σύγχρονο όπλο και βροντοφώναξε προς όλους τους λαούς της γης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!».

Σα φόρο τιμής, αγάπης, πίστης, στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, έφτιαξα τούτο το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων». Μ’ αυτά τα λίγα και απλά λόγια, φίλοι και φίλες, προλογίζει το έργο του ο Γιαννιώτης γλύπτης Παύλος Βρέλλης. Με αυτά τα λίγα και απλά λόγια αιτιολογούμε κι εμείς την απόφασή μας να φέρουμε σήμερα κοντά σας, μια μικρή σπίθα από τη φλόγα που άναψε ο σπουδαίος αυτός Γιαννιώτης καλλιτέχνης. Nα μεταλαμπαδεύσουμε εδώ στην Κορινθία, τη δεύτερη πατρίδα που μας αγκάλιασε και μας καταξίωσε στους κόλπους της, «την Ιστορική Αγωγή και την ιερή μνήμη όλων των ηρωικών μορφών και γεγονότων που έζησαν μέσα του κι αποδόθηκαν με τόση πιστότητα και ζωντάνια από την πένα και τη σμίλη του.”

Ακολούθησαν απαγγελίες των ποιημάτων του Παύλου Βρέλλη από τον ηθοποιό του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων Απόστολο Σφυράκη και τη Γιώτα Παρθενίου με εμβόλιμο μουσικό αφιέρωμα-προσθήκη από τον μουσικό Κωνσταντίνο Βρέλλη.

Την εκδήλωσε έκλεισε το χορευτικό του Συλλόγου, ανανεωμένο και κεφάτο, υπό τη διδασκαλία της κ. Σοφίας Σπυροπούλου, που, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, ενθουσίασε το κοινό και απόσπασε δίκαια το θερμό χειροκρότημά του.

Κείμενο: Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση

 

Social Media

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Newsletters

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.